Zondag 24 september: De Zon stuift in – The Bouncers live


De Zon stuift in – een middag dansen als vanouds met The Bouncers

The Bouncers, Bahia Bounce en DJ’s Benji & Mark spelen op zondagmiddag 24 september in Wijk aan Zee. In Café de Zon, dus niet op het strand, maar wel geheel in de traditie van het legendarische halfronde groene strandpaviljoen. Daarom hebben ze de middag ‘De Zon stuift in’ genoemd.

De Instuif – met zijn karakteristieke ronde vorm en groene kleur – was niet alleen een van de eerste strandpaviljoens in Nederland, maar ook een begrip in de IJmond om de gezellige zondagmiddagen met live muziek. Marien De Reuver, toenmalige eigenaar, startte daarmee in 1985 en in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 groeide de plek uit tot een soort club met een zeer divers publiek en een geheel eigen sfeer. Herman Brood, Hans en Candy Dulfer, Sjako, Gotcha!, ze kwamen er graag om te spelen. Lokale bands als Longshot, The Bouncers en The Dublicators vonden er een enthousiast publiek. Net als de DJ’s. Draaiden zij in eerste instantie vooral om de bands in te leiden, steeds vaker kwamen mensen speciaal voor hen en voor de gedenkwaardige dansfeestjes die na de optredens ontstonden. 

DJ Benji was één van hen. Hij draaide al op housefeesten in het Emma kinderhuis in Wijk aan Zee toen Mark Wagter hem introduceerde bij de Instuif. Benji: “Het draaien stond daar nog in de kinderschoenen, we stonden met onze grammofoonplaten en cd’s in het halletje, je moest steeds in de zaal gaan luisteren hoe het klonk, heel amateuristisch. Later werd een een DJ booth gebouwd. We waren de omlijsting van de bandjes, het ging erom aan te voelen wat de band ging spelen. Vandaaruit werkten we langzaam toe naar een eigen stijl, een mix van disco, tribal house, latin, gewoon lekkere dansmuziek. Ellie Pels organiseerde op een gegeven moment een Beatclub in een circustent op het strand. Dat was het begin van de dansfestijnen, altijd op zondagavond. Er kwamen zoveel verschillende mensen, ik heb er heel veel muziek leren kennen. Zoals de funk, die is echt geserveerd daar. Hans Dulfer kwam vaak mee blazen, het maakte niet uit wat je draaide, hij speelde op alles mee.”

Het strand en de elementen vormden wel altijd een uitdaging, vertelt hij. Platen en instrumenten houden nu eenmaal niet van zand en water. Een album van De La Soul raakte destijds beschadigd, en heeft hij nooit meer op vinyl kunnen krijgen. Een exemplaar van Underworld kon hij niet meer draaien van het fijnstof. Maar, verzucht hij: “het waren ook de elementen die het magisch maakten: de stormen, de catamarans op de golven, de zonsondergangen. En dat jij daar dan muziek mocht draaien.”

DJ Benji

Het is dat verlangen dat blijft: dansen na een bandje, op je blote voeten in het zand, met al die vrije geesten bij elkaar. Hij hoorde dat ook van anderen, zoals van Arjan Schotman en Martin Velthuijs. Met elkaar besloten ze iets te organiseren om die tijd te laten herleven. Niet aan het strand, maar wel op een plek in Wijk aan Zee waar de zon altijd schijnt en waar ook alles kan.

Arjan: “Ik liep al een tijdje met het idee rond, je spreekt mensen erover en dan merk je: er is echt behoefte aan. Juist nu met al die gekkigheid in de wereld en iedereen die op zijn tenen loopt. Het samenzijn, live muziek, het dansen daarna. Dat was toen nergens, alleen bij de Instuif. Net als de themafeesten, ik herinner me een Afrikafestival met kamelen en berbertenten op het strand. Of Herman Brood met Ruud Jansen aan de piano aan de vloedlijn. Unieke momenten. Het was ook het begin van de housemuziek, van wit bier met een citroentje en een bord curry. Het geeft me een fijn gevoel om eraan terug te denken, alles kon, alles mocht. We zijn nu allemaal wat ouder, hebben wel of geen kinderen gekregen, maar we missen allemaal dat gevoel, die ongedwongen sfeer, al die pluimage door elkaar.”

Op zondag 24 september is het zover, in Café de Zon, vanaf 15.00 uur. Met DJ Bahia Bounce en met live muziek van The Bouncers, de bekende ska-band uit Haarlem. Met een strakke ritmesectie en swingende blazers spelen ze al sinds de vroege jaren ’90 hun eigen repertoire en een enkele cover. Sjansend met punk, funk en reggae grooves staan ze garant voor een heerlijk dansfeestje. Benji, die inmiddels een flinke naam heeft opgebouwd in de regio, sluit als vanouds de avond af. Samen met zijn DJ maatje Mark. Wat ze gaan draaien? Benji: “Niet per definitie platen van toen, de muziek staat niet stil, ik ga altijd heen en terug. Van de jaren ‘80 naar nu en dan sprongetjes maken. Ik heb er al over nagedacht, dat komt helemaal goed.”

The Bouncers
DJ Bahia Bounce