Zondag 7 april: lunchconcert ‘Leven & Liederen van Speenhoff’ van De Mirando’s


Het gitaarduo De Mirando’s komt op 7 april naar De Zon voor een bijzonder lunchconcert. Hierin staan het leven en werk van de beroemde tekstdichter Koos Speenhoff (1869-1945) centraal. De muzikanten vertellen over zijn leven en zingen bekend en minder bekend werk van de Rotterdamse dichter-zanger. Zoals ‘Moeder’s brief’, ‘Broekie van Jantje’ en ‘Ik hou van alle vrouwen’.

Het optreden begint om 12:00 uur en de toegang is gratis. Tijdens het concert
is het mogelijk om te genieten van een speciaal voor dit programma samengestelde lunch.

De Mirando’s
De Mirando’s bestaat uit Flip Spiekerman en Marcel Gerritsen. De naam refereert aan het Mirandabad in Amsterdam, waar ze elkaar leren kennen en in gesprek raken. Door toeval komen ze in aanraking met het werk van bohemien Speenhoff, als ze een voorstelling bezoeken in het Amsterdamse Torpedo Theater. Inmiddels reizen ze rond met hun eigen programma, waarin ze zijn liedjes zingen en zijn levensverhaal vertellen. Jacobus Hendrikus Speenhoff, zoals de dichter/zanger voluit heet, wordt geboren in 1869 en overlijdt in 1945. Volgens Spiekerman en Gerritsen is hij een van de meest fascinerende figuren in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. ‘Zijn leven en werk bieden een unieke inkijk in de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen van zijn tijd.’

Jeugd en achtergrond
Koos Speenhoff groeit op in een bescheiden milieu en kiest aanvankelijk voor een leven bij de marine, waar hij populair wordt onder zijn medematrozen door zijn liedjes. Na zijn tijd bij de marine begint hij zijn carrière in het theater. Zijn doorbraak komt wanneer hij gevraagd wordt om op te treden in het Tivoli Theater in Rotterdam rond 1902. Dit optreden is een groot succes en markeert het begin van zijn carrière als dichter-zanger.

Stijl en populariteit
Speenhoff staat bekend om zijn eenvoudige, directe stijl, die contrasteert met de
hoogdravende poëzie van zijn tijd. Hij spreekt een breed publiek aan, van de gewone man tot de intellectueel, en wordt gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse cabaret. Zijn teksten zijn sociaal bewogen en vaak kritisch, maar hij weet dit op een toegankelijke manier te brengen.

Tegenstrijdigheden en controverses
Ondanks zijn populariteit is Speenhoff een complexe figuur met veel tegenstrijdigheden. Hij wordt beschouwd als zowel een rebel als conservatief, wat hem uiteindelijk parten speelt.
Zijn carrière kent een keerpunt wanneer hij zich meer conservatief gaat opstellen en zijn teksten begint te kuisen, wat hem niet in dank wordt afgenomen door zijn publiek. Na zijn dood wordt hij grotendeels vergeten, maar zijn werk blijft een belangrijke bron voor wie geïnteresseerd is in de Nederlandse culturele geschiedenis.

Koos Speenhoff is een man van contrasten, wiens leven en werk een spiegel vormen van de maatschappelijke veranderingen in Nederland aan het begin van de 20e eeuw. Zijn liedjes en gedichten bieden niet alleen vermaak, maar ook inzicht in de tijd waarin hij leeft. Voor meer informatie demirandos.nl